به همت اندیشكده علم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت انجام شد

بررسی علوم و فناوری کوانتوم و چشم ­انداز آینده در یک نشست تخصصی

بررسی علوم و فناوری کوانتوم و چشم ­انداز آینده در یک نشست تخصصی عصر لینک: نشست تخصصی «علوم و فناوری کوانتوم و چشم ­انداز آینده» به همت اندیشکده علم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، درمحل مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اجرا شد.


به گزارش عصر لینک به نقل از ایسنا، دکتر محمد مهدی شیخ جباری دبیر نشست تخصصی «علوم و فناوری کوانتوم و چشم ­انداز آینده» طی سخنانی پروسه ایجاد علوم و فناوری بطور اعم و علوم و فناوری کوانتومی بطور اخص را که توالی زمانی (در طول) هم هستند را به دوبخش تقسیم کرد و اظهار داشت: مرحله تکوین علم که در آن ما قوانین حاکم به پدیده مورد نظر را کشف می نماییم و می آموزیم که چگونه در قالب فرمول بندی و مدلهای تکوین یافته از آن چه کمابیش بطور طبیعی وجود دارد استفاده نمائیم. در گام دوم و در پی چیرگی بر مدلها و فرمول بندی، سامانه ها و چینش های مختلفی برای مقاصد خاص طراحی و ساخته می شوند. شاید به تسامح بتوان مرحله اول را تکوین علمی و مرحله دوم را فرآوری فناوری نامید.
استاد پژوهشکده فیزیک پژوهشگاه دانش های بنیادی افزود: ایجاد نظریه کوانتوم از حدود سال ۱۹۰۰ با آزمایش پلانک شروع و به پردازش فرمول بندی مکانیک کوانتومی در سال ۱۹۲۷ انجامید. مکانیک کوانتومی نظریه جایگزین و تکمیل تر شده از مکانیک کلاسیک نیوتنی است. مطابق این نظریه، گرچه تمامی سامانه ها و جهان اطراف ما در قالب این نظریه کار می کنند و قابل توصیف هستند، آثار کوانتومی (غیر کلاسیکی) عموما برای سامانه های کوچک (در سطح مولکول ها و کوچکتر) شایان توجه و مهم هستند.
عضو اندیشکده علم مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت افزود: از زمان پیدایش تاکنون، مکانیک کوانتومی از تمامی آزمایش های انجام شده سربلند بیرون آمده و با وجود داشتن جنبه هایی که با شهود روزمره ما و در قالب مکانیک کلاسیک عجیب به نظر می رسند، نظریه ای کاملا تثبیت شده است. تا حدود ۳۰ سال پیش را شاید بتوان مرحله اول نظریه کوانتوم و تکوین فرمول بندی ها و مدلَ های پدیده های کوانتومی در نظر گرفت.
به گفته ی ایشان، با اهمیت ترین اتفاقات این دوره فرمول بندی و مدل سازی برای درک خواص فیزیکی و شیمایی اتم ّها و مولکول های ساده و همین طور پدیده هایی نظیر نیمه رساناها، ابررسانایی، ابرشارگی، خواص کوانتومی نور و لیزر در قالب نظریه مکانیک کوانتومی است. این پدیده های فیزیکی به فناوری های مختلفی همچون الکترونیک، مخابرات و ساخت ابزار و انواع ماشین های کوچک (در ابعاد میکر و نانو) منجر گردیده است. شاید بتوان آخرین قدم از این مرحله را با «علوم و فناوری های نانو» نام گذاری کرد.


نخستین سخنران نشست تخصصی علوم فناوری و کوانتوم دکتر علی رضا خانی دانشیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف بود که سخنرانی خودرا تحت عنوان رایانش کوانتومی؛ اصول، اهمیت و ضرورت ارائه کرد.
دانشیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف در سخنان خود عنوان کرد: کامپیوتر ها ابزارهایی فیزیکی اند. بدین جهت طبعاً کامپیوتر ها و آنچه که انجام می دهند نیز مشمول قانون های فیزیکیِ طبیعت اند. به ویژه، از چند دهه پیش با این شناخت که فیزیک کوانتومی حاکم بر رفتارِ بنیادیِ سیستم های فیزیکی است، یک بازبینی اساسی از مفاهیم «پردازشِ اطلاعات» و «محاسبه» (رایانش) معرفی شده است.
وی افزود: آنچه این رایانش را مفهومی اساساً متفاوت با رایانشِ متداول می کند پدیدارشدنِ خاصیت های «کوانتومی» و تاثیر عمیق آنها بر کارکرد کامپیوتر، محاسبه، و روش پردازش اطلاعات است.
ایشان سپس اساسِ کارکردِ کامپیوتر های کوانتومی، پیامدها و توانمندی های آن برای علوم و فناوری، پیشرفت های فعلی در ساخت کامپیوتر های کوانتومی، و چشم اندازی از افقِ پیش ِ رو بصورت مختصر را بررسی کرد.
اطلاعات کوانتومی و آینده پیش رو
دکتر اعظم مانی عضو هیات علمی دانشکده علوم مهندسی دانشگاه تهران نیز در سخنانی ابتدا مفهوم کلاسیکی اطلاعات را مرور کرده و سپس به بیان مفهوم اطلاعات در سیستم های کوانتومی پرداخت.
دکتر مانی در ادامه بحثی را پیرامون این که چطور سیستم های کوانتومی می توانند، در انتقالِ امنِ اطلاعات نقش داشته باشند ارائه و افزود: هم اکنون بدلیل سرمایه گذاری های کشورهای مختلف دراین زمینه، پیشرفت های موفقیت آمیزی حاصل شده است. دکتر مانی در ادامه به پیاده سازی مخابرات کوانتومی و همین طور آینده ی پیش رو به نکاتی اشاره نمود.
چشم انداز کاربرد نظریه کوانتوم در تحولات آینده
همین طور دکتر علی اسفندیار دانشیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف سخنانی تحت عنوان "چشم انداز کاربرد نظریه کوانتوم در تحولات آینده در علوم مهندسی، پزشکی و فناوریهای مورد انتظار" بین کرد و افزود: فناوریهای کوانتوم شاید ایستگاه آخر و یا یکی از آخرین ایستگاههای فناوری بشری باشد که با علم فیزیک می توان به آن دست یافت. این فناوری بر طبق مفاهیم بنیادی کوانتومی در رفتار تک و یا تعداد معدود ذرات اتمی و ارتباط شناخته شده ولی همچنان مرموز درهم تنیدگی و برهمنهی کار می کند.
دانشیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف اشاره کرد: هم اکنون باتوجه به دقت و عمق فناوری های اندازه گیری، رایانش و ارسال داده و متعاقبا تحولات بسیار عمیق فناورانه در زندگی بشر، ورود فناوریهای کوانتومی می تواند دوره جدیدی از عصر فناوری را رقم بزند.
وی ادامه داد: زمانی که حس گرها در حدهای کوانتومی دقت اندازه گیری داده ها را داشته باشند و با وجود سرعتی غیر قابل محاسبه و مشابه رفتار کوانتومی سیستم ها، توان و دقت محاسباتی و انتقال داده ها امنیت کامل داشته باشند، دنیای دیگری را می توان ترسیم کرد.
بگفته این استاد دانشگاه، بااینکه بر خلاف تبلیغات برخی رسانه های علمی که رویافروشی می کنند، همه این تحولات در یک دهه رخ نمی دهد، ولی باید چشم اندازی غیرخطی در بازه زمانی چهل تا پنجاه سال آتی برای نفوذ و تأثیر واقعی این فناوری ها در ابعاد مختلف زندگی بشری انتظار داشت.
دکتر اسفندیار در ادامه جنبه های مختلف و متفاوت کارکرد فناورانه این فناوری در عرصه های علوم و مهندسی را ترسیم کرد و به فرصت ها و چالش های آن پرداخت.
وی در ادامه، بصورت اجمالی به راهبردهایی که کشور می تواند با برنامه ریزی و اولویت بخشی اتخاذ نماید، تا در آینده فناوری های کوانتومی، فقط نظاره گر و یا لطمه پذیر این فناوری نباشد، اشاره نمود.
جمع بندی مباحث مطرح شده در این جلسه را دکتر رسول رکنی زاده استاد فیزیک دانشگاه اصفهان و مدیر مرکز علوم و فناوری کوانتومی به عهده داشت. در جمع بندی نشست تاکید شد که باتوجه به اهمیت بحث از اندیشکده علم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت خواسته شد با استمرار این قبیل نشست ها جامعه را با انتخاب بهترین مسیر با این علم آشنا و با برنامه ریزی بیشتر تا حصول نتیجه این جلسه ها استمرار یابد.

انتتهای پیام



منبع:

1402/12/05
09:21:24
0.0 / 5
231
تگهای مطلب: ابزار , الكترونیك , سرمایه گذاری , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
asrelink.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عصر لینك محفوظ است

عصر لینك

معرفی وبسایتهای خوب